We are a small business operating from Mortsel, Belgium

Fast, worldwide shipping on all orders

Wat is Decovil?

Wat is Decovil I?

Decovil I en Decovil I Light zijn een beige vliesversteviging die ik veel gebruik in mijn patronen. Het is een unieke niet-geweven versteviging die niet rafelt en scheurbestendig is. Het is eenzijdig strijkbaar en de lijm smelt heel goed. Het voelt een beetje aan als leer. De magie van het product komt pas tot zijn recht als het is aangebracht op de stof. In het begin lijkt de versteviging niet erg stijf. Het heeft een dichte consistentie, maar is zacht en flexibel. Na het strijken zal het zijn ware aard laten zien: je stof blijft flexibel, maar zal een stuk stijver zijn. De reden waarom Decovil I en Decovil I Light op een ander niveau spelen dan de meeste andere tussenvoeringen en verstevigingen is het effect dat het geeft na het aanbrengen. Decovil I versmelt goed en laat het oppervlak van de stof glad. Het geeft gewoon een heel professionele look zonder dat er rimpels of vouwen ontstaan. Je werk blijft glad, zelfs wanneer je het buigt.

Wat is het verschil tussen Decovil, Decovil I, Decovil Light en Decovil Heavy?

Het product wordt geschreven als Decovil I (een Romeinse nummer 1). Oospronkelijk was er alleen maar Decovil I. Dus vergaten mensen wel eens die I te schrijven. Maar die I is deel van de naam. Je hebt dus Decovil I light en Decovil I. Decovil I wordt ook wel heavy Decovil genoemd.

Hoe gedraagd Decovil zich?

Decovil I (ook wel Decovil Heavy genoemd) is een stuk dikker dan Decovil Light. Afhankelijk van de tas die je maakt (moet ie rechtop staan of juist in elkaar zakken), is een beetje volume toevoegen aan je stof gewenst. Stugge en platte tussenvullingen zien er niet mooi uit in tassen, en dikke, gezwollen tussenvullingen ook niet. Je tas ziet er dan immers vlugger ‘zelfgemaakt’ uit. En daar wil niemand naar streven. Daarom is Decovil I daar perfect voor. Decovil is zeer soepel en buigzaam in vergelijking met “gewone” verstevigingen (vooral diegene die je zou gebruiken voor tassen). Als je een soepel effect wil dan moet je uiteraard geen Decovil gebruiken. Decovil I vervormt niet. Het maakt niet uit hoe vaak je het buigt, je project blijft vlak, en je werkstukken krijgen een glad oppervlak en een mooie vorm. Vooral wanneer je quiltstof gebruikt, zal je profiteren van de kwaliteiten van Decovil I: het geeft je werk een echte professionele look EN aanvoelen, net zoals je dat zou vinden bij in de winkel gekochte tassen en portefeuilles.

Gebruik

Decovil I is uitstekend geschikt voor het naaien van tassen en portefeuilles. (Het is trouwens ook zeer geschikt voor het maken van hoeden, riemen en andere accessoires). Gebruik het niet op alle delen van je tas. Bevestig het enkel op die delen van je tas of portefeuille die de vorm bepalen. Gebruik het enkel voor de bodem van kleine tassen als je geen superstevige ondersteuning verwacht. Er zijn andere – en goedkopere – opties voor de bodem van je tas. De dikte en stijfheid zijn perfect voor portefeuilles en kleppen in tassen. In beide gevallen breng je de Decovil I aan nadat u de tas of portemonnee hebt gekeerd. Je wil niet een tas keren waar al Decovil I zit. Decovil I is gemakkelijk door te stikken, maar het is niet de bedoeling dat je dat doet. Tenminste, niet in je naden. Terwijl het gemakkelijk is om er doorheen te stikken, maar je krijgt Decovil nooit perfect gevouwen. Je moet dus steeds de naadwaarde van je stuk Decovil I afknippen voordat je begint met strijken. Soms dien je de Decovil I te bevestigen nadat je tas gekeerd is en voordat je de keeropening dichtnaait. Let steeds goed op wat er beschreven staat in de instructies van je tas of portefeuille.

Tips en truken van de foor

Eerst, strijk je een laagje gewone plakkatoen op je stof. Daar bovenop strijk je de Decovil I of Decovil I Light. Dit doen we om rimpelingen te voorkomen. Als je de Decovil bevestigt, zet je de warmte van je strijkijzer op ‘wol’ en hou je je ijzer minstens 8 seconden op elke plek. Het is beter om je ijzer wat langer op een zelfde plek te houden dan de temperatuur te verhogen. Daarna moet je je stof met Decovil minstens 30 minuten laten afkoelen op een vlak oppervlak voor je er mee gaat werken. De lijm in de Decovil heeft tijd nodig om zich aan de stof te hechten en de 30 minuten afkoelperiode zal je een materiaal geven waar je perfect mee verder kan werken. Sowieso moet je zorgen dat je geen Decovil in je naadwaarde hebt. Als je geen afzonderlijke patroondelen hebt, snij de naadwaarde dan weg en plaats je stuk Decovil (zonder naadwaarde) in het midden van je stof. De blinkende kant is de lijmzijde, dus die moet richting stof wijzen. Check nogmaals dat je zeker geen Decovil in de naadwaarde zal hebben. Bij het naaien stik je vlak naast de Decovil, niet erop.

Soms is het beter om niet te strijken.

Soms is het beter om de Decovil niet in de voorbereidingsfase op je stof te strijken. Je wil immers voorkomen dat je een tas of portefeuille moet draaien met Decovil I bevestigd. Daarvoor keer je eerst je tas of portefeuille met de goede kant naar buiten en schuif je pas daarna de Decovil erin. Zorg ervoor dat alles plat ligt en perfect in je project zit en sluit dan de naad en strijk De Decovil I vast. Hou rekening met de naadwaarde en de hoeken en de Decovil aan alle kanten 3mm kleiner dan de stukken zonder naadwaarde. Rond ook zeker de hoeken een beetje af. Je zult zo een mooi afgewerkte tas of portefeuille krijgen.

Moet je dan alle andere versteviging weggooien?

Nee. Ze hebben allemaal hun verdiensten. Tot nu toe hebben we geen andere versteviging gevonden die een soortgelijk, uniek effect geeft als Decovil I u zal geven.

Waar is Decovil te koop?

In mijn webshop, verkoop ik Decovil I Heavy en Decovil I Light. Ik verkoop zowel de smalle (45cm) als de brede (90cm) versie. Beiden zowel per halve meter als per volledige rol. Bij aankoop van een volledige rol wordt deze met DHL gratis bij je thuis afgeleverd..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *