We are a small business operating from Mortsel, Belgium

Fast, worldwide shipping on all orders

83 Alles over versteviging voor tassen

Read the version in English

Hoe een tas staat of valt, is vooral afhankelijk van de versteviging die je gebruikt. De soort stof die je gebruikt is maar gedeeltelijk van belang. Bij Serial Bagmakers verkopen we al heel lang interfacing en stabilizer (tassenverstevigingen). Wij verkopen wereldwijd en staan erom gekend dat we steeds het beste materiaal zoeken en te koop aanbieden. In dit document vergelijken we onze producten met de andere (meer gekende) merken op de markt, zodat het nog duidelijker wordt waar je moet beginnen. Als gevorderde tassenmaker weet je wat je moet gebruiken, maar als beginneling is het zoeken. We verkopen zowel geweven als niet-geweven, lichte en stevige, instrijkbare, innaaibare en zelfklevende verstevigingen. Ook fleece en foam horen tot het gamma. En ja, we verkopen ook Vlieseline G700 en Decovil.

Beginnen bij het begin:

Wat is het verschil tussen interfacing en stabilizer? En waarom kan je dat niet in het Nederlands zeggen? Om met de laatste vraag te beginnen: in het Nederlands bestaat er maar 1 woord voor deze twee verschillende zaken. En dit is echt mijn stokpaardje: duidelijk maken dat er twee verschillende soorten zijn. Het één zal je stof aanpassen (interfacing), het ander dient om je project vorm te geven (stabilizer).

Waarom zou je interfacing en stabilizer gebruiken?

Je wilt geen tas die in elkaar zakt als een pudding, tenzij je een boho-tas maakt. Je wilt ook geen tas die zo stijf is dat je de tas niet kunt draaien nadat je alles hebt genaaid. Stijve tassen worden anders gemaakt. Na talloze uren naaien wil je niet dat je tas scheurt op de plek waar je een holniet, tasvoet, sluiting of riem hebt geplaatst. Dus de basisvraag die je jezelf moet stellen is, welke versteviging is het beste voor de tas die ik ga maken?

Interfacing: Om van je materiaal een ‘stof voor tassen’ te maken.

Om een tas te maken kun je elk materiaal gebruiken dat je maar wilt. Ik heb zelfs al tassen van hout gezien! Katoen (quilt/patchwork of meubelstof), canvas (gecoat, gewaxt of onbewerkt), kunstleer, kurk of echt leer zijn meer ‘go-to’ materialen, elk met hun eigen eigenschappen. Deze materialen verschillen in gewicht, stijfheid, achterkant (coating), enz. Je versteviging moet dus bij je materiaal passen. Stof zonder of met slechts een lichte rek zijn het meest geschikt. Maar met de juiste versteviging kun je van een French terry of een tricot ook een materiaal maken dat geschikt is voor het maken van tassen. In dit document gaan we niet in op het maken van tassen van echt leer. Dat is een ander vak/hobby. We gebruiken andere soorten versteviging en andere manieren om je versteviging aan te brengen.

Stabilizer: Om je tas te stabiliseren zodat hij staat of valt zoals jij hem voor ogen hebt.

De perfecte tas met de ideale structuur. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Sommigen willen graag dat een tas langs hun lichaam valt, een beetje ‘baggy’, boho stijl. Een ander wil dat een tas rechtop staat, zelfs als de tas leeg is. Sommigen willen dat hun tas wat ‘body’ heeft en anderen zweren bij lichtgewicht. En natuurlijk is de ene soort tas de andere niet. Een wasmand stelt andere eisen dan een klein toilettasje. En een ruime boodschappentas moet anders vallen dan een kleine crossbody. De versteviging die je nodig hebt in je tas hangt af van hoe jij wil dat je tas eruitziet en welke stof je gaat gebruiken. We hopen je tips te geven zodat je je zekerder voelt bij je volgende project en op basis daarvan de juiste versteviging kunt kiezen. Wanneer je een patroon voor de eerste keer maakt, EN je gebruikt dezelfde stof als de ontwerper, EN je wilt hetzelfde effect bereiken, ga dan voor de aanbevolen interfacing/stabilizer. Als je afwijkt van de stof of een ander effect wilt, gebruik dan de lijst met versteviging als richtlijn.

Wat is het verschil tussen interfacing en stabilizer?

Versteviging in een tas heeft verschillende functies. Interfacing wijzigt de structuur van het materiaal (rek, gewicht en fragiliteit). Als je met een dunne, fragiele stof wilt werken, heb je een ander soort versteviging nodig dan wanneer je met kunstleer werkt. Als je werkt met een stof met een lichte rek, dan is het goed om eerst de rek weg te nemen (door er een niet rekbare laag tegen te strijken). Interfacing wordt meestal direct op de stof aangebracht, meestal met een warmtegevoelige lijmlaag zodat je de interfacing op de stof kunt strijken. Stabilizer wordt gebruikt om de tas vorm te geven. Als je een mand voor op tafel maakt, is het fijn dat hij rechtop blijft staan. Als je een grote reistas maakt, wil je hem misschien handig kunnen opbergen. Een eenvoudige boodschappentas moet in je handtas passen, maar de handtas zelf moet mooi in vorm blijven, zelfs als hij leeg is. Je snapt het al. Die vorm krijg je door materialen tussen de buiten- en voeringstof te stoppen. Sommigen vinden het noodzakelijk dat je deze materialen kunt instrijken. Maar dat is niet altijd nodig. Je bereikt soms een beter resultaat met ingenaaide stabilizers. Als ontwerpers of collega-tassenmakers het hebben over ‘stabilizer en interfacing’ (tasversteviging en tussenvoering), spreken ze meestal in algemene termen. Sommige materialen zorgen zowel voor het ‘tasklaar’ maken van je stof als voor het vormgeven van je tas, dus de verdeling is niet zwart-wit. Overweeg dus telkens zowel de interfacing als stabilizer opties.

Soorten versteviging

Op het gebied van versteviging wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen geweven en niet-geweven materialen.  

Geweven versteviging

Geweven versteviging is een stof die aanvoelt en vloeit als stof en ook erg sterk is. Het heeft ook een draadrichting.

Als je een dunne stof wilt gebruiken voor het maken van tassen, terwijl de tas of het patroon vraagt om een dikkere, canvasachtige stof, kun je deze het beste versterken met geweven versteviging. Als je al een dikkere stof gebruikt dan voorgeschreven, kun je dit type vaak weglaten. Denk aan dikkere canvas (gewaxt of niet), niet-rekbaar kunstleer, kurkleder, enz.

Geweven versteviging is ook geschikt om eventuele rek uit de stof te halen. Dit type versteviging heeft wel een draadrichting.

Om stabiliteit toe te voegen hebben we Quickfuse Skin (heel licht), Quickfuse Light (licht), Vlieseline G700 (licht-medium), Quickfuse Soft (medium), Wovenfix2 (medium-heavy).
Voor extra stabiliteit verkopen we Quickfuse Canvas (zwaar). Deze maakt van elke stof een canvas.

 

Niet geweven versteviging

Niet geweven verstevigingen (ook wel vliesverstevigingen genoemd) zijn er in verschillende soorten. De dunnere varianten kunnen gemakkelijker scheuren dan geweven verstevigingen en worden zelden gebruikt voor tassen.

De dikkere varianten hebben elk hun eigenheid, variërend van een papierachtig gevoel tot leerachtig.

De dikkere soorten worden vaak gebruikt als je structuur of vorm aan je stof wilt geven.

Het nadeel van niet-geweven verstevigingen is dat ze makkelijker kreukels geven aan de buitenstof dan de geweven verstevigingen. Dit gerimpelde uiterlijk kan gedeeltelijk worden voorkomen door de buitenstof eerst te verstevigen met een laag volumineuze voering of de versteviging toe te voegen aan je voering.

We hebben de volgende stabilizers op voorraad: Bouncyfirm 160 lux (medium), Decovil light (sterk), Bouncyfirm 210 (sterk), Decovil I (zeer sterk) en Easy web (zeer sterk, flinterdun en zelfklevend). Hoe steviger de versteviging, hoe meer vorm het geeft. Maar ook: hoe steviger de versteviging, hoe moeilijker het is om je tas te keren.

 

Stresspunt verstevigingen

Je kunt je hele tas verstevigen, één paneel of alleen specifieke plekken.

Het is zeker aan te raden om je materiaal te verstevigen op de plekken waar er veel spanning op komt te staan (het beginpunt van je schouder- of draagriemen) of waar je een opening of inkeping maakt om een slot of zeilring te plaatsen.

Het laatste wat je wilt, is dat de stof op die punten scheurt of rafelt. Soms is een dun laagje plakvlies voldoende. Vaak is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en het grote geschut boven te halen (een stuk Decovil Light). Dus bewaar vanaf nu elk restje Decovil Light dat je kunt vinden. Je hoeft geen dure Wonderdots® te kopen (niets meer of minder dan voorgevormde rondjes Decovil light).

 

Soorten stabilizer

Een beetje volume toevoegen

Deze verstevigers geven body aan je tas. De dikkere versies geven ook vorm. Ze bestaan in instrijkbare en innaaibare varianten. De dunnere versies (zoals fusible fleece) zijn ideaal voor tassen die langs het lichaam kunnen vallen en niet rechtop hoeven te staan. Sommige tassen hebben iets meer body nodig dan buiten- en binnenstof die tegen elkaar ‘aanliggen’. Een versteviging van fusible fleece is de ideale versteviging voor een eenvoudige draagtas van canvas of quiltkatoen met versteviging. Dit type stabilizer is vaak voldoende voor kleine tasjes van buitenmaterialen die al wat meer standing hebben (bijv. dunner kunstleer, gewaxt canvas, enz.). Wij verkopen Fusible fleece en Ronofix One. Beide versies zijn instrijkbaar. We hebben nog een beperkte voorraad van de originele Thermolam Plus fusible fleece. Deze is vergelijkbaar met de Fusible Fleece. Hij staat dus nog even in het lijstje zolang de voorraad strekt.  

Volume en stevigheid toevoegen

Er bestaan ook mousse verstevigingen voor het maken van tassen.

Ze voelen aan als een mousse, bedekt met een dunne laag tricot die aan één of beide zijden is gelijmd. De dikte varieert van 3 tot 4 mm en kan worden samengedrukt tot 1 mm, zodat het nog steeds perfect kan worden gemanoeuvreerd onder elke naaimachine. Deze versteviging is lichtgewicht en geeft vorm aan je tas. Als je je tas samenduwt, dan springt deze weer in vorm. Je tas blijft rechtop staan en behoudt zijn vorm zonder opgevuld te worden. Je zult deze stabilisator bijzonder waarderen. Mousse is ook ideaal voor laptopvakken en tablethoezen, omdat de mousse ook nog enige bescherming biedt. Zelfs voor het rugpaneel in rugzakken of extra schoudervullingen in tasriemen bewijst het zijn nut. Mousse bestaat in innaaibare en instrijkbare versie. Als je kiest voor de innaaibare versie, dan knip je de versteviging volgens dezelfde maat als het deel dat moet worden versterkt en bevestig je het aan de stofnaad met een zigzag- of overlocksteek (zo druk je het schuim plat in de naad en voorkom je bulk). Behandel dat deel vervolgens als een patroondeel. Sowieso knip je de mousse uit de naadwaarde na het stikken van je tas.

Omdat de strijkbare versie echter veel nadelen heeft, hebben we ervoor gekozen deze niet in onze winkel aan te bieden.

Als je mousse gebruikt, moet je nog steeds de spanningspunten van de buitenste en binnenste stof verstevigen met opgestreken (punt)versteviging, zoals Decovil Light.

Mousse geeft je tas vorm, maar voorkomt niet dat het materiaal scheurt.

We verkopen Vlieseline Style-vil (innaaibaar).

 

Extra stijfheid

We hebben het over vormvaste geperste versteviging, schuim, plastic, hout en acryl.

Deze materialen zijn speciaal ontworpen om vorm en stevigheid te geven aan tassen, bodems, flappen, zakken, enz. en ze variëren in sterkte van licht tot zeer sterk. Sommige zijn instrijkbaar (aan één of beide zijden) en sommige zijn innaaibaar. Andere worden los tussen de lagen stof in de tas geplaatst.

We hebben Easyfoam 2mm (zelfklevend) en Quick2fuse Heavy (warmtegevoelige lijm aan beide zijden).

Voor de bodem van tassen gebruiken we graag plastic snijmatten. Niets bijzonders, heel betaalbaar en overal verkrijgbaar.

 

Is een bekend merk betere kwaliteit? In 2024 is dat niet het geval. Vlieseline (Europa en Azië) en Pellon (Amerika) zijn de bekendste merken, dus patroontekenaars noemen vaak de namen van de interfacing en stabilizer van die merken. Zoals Vlieseline H630 of Pellon 987F. Anderen gebruiken meer algemene termen zoals ‘volumevoering’ of ‘fusible low loft fleece’. Bij Serial Bagmakers hebben we onze eigen merken van topproducten. Ze komen van kleinschalige fabrikanten.

Welk product gebruiken voor welke toepassing

In dit lijstje staan enkel vuistregels. Wijk af naar gelang wat je in huis hebt.

Van een dunne stof een tassenstof maken

  • Quickfuse Light, Vlieseline G700: voor de voeringstof
  • Quickfuse Soft, Wovenfix2: voor de buitenstof
  • Quickfuse Canvas: om een canvasdikte te maken van je stof

Stretch uit je stof halen zonder dikte toe te voegen

  • Quickfuse skin, Quickfuse light, Vlieseline G700, Wovenfix2

Bescherming voor een laptoptas

  • Vlieseline Style-vil

Laat mijn tas rechtop staan zonder in te zakken

  • Vlieseline Style-vil
  • Bouncyfirm 210 (niet keerbaar)
  • Bouncyfirm 160

Laat mijn tas een beetje rechtop staan, maar toch nog plooibaar om op te bergen

  • Bouncyfirm 160

Mijn tas moet langs mijn lichaam vloeien

  • Fusible fleece

Een beetje volume voor kleine projecten

  • Ronofix one

Isolerende functie voor een lunchtasje

  • Insul-it

(kunst)leer verstevigen zonder strijkijzer

  • Easyweb

Bodem voor een tas

  • Quick2Fuse
  • Plastiek snijmat of golfplastiek in een hoesje

Ik maak een opening in mijn stof

  • Bij een geweven stof sowieso ook rafelstop of Fraycheck
  • Steeds een niet geweven stress punt versteviging: een restje Decovil Light

Deze lijst breiden we uit naargelang we vragen krijgen

Tot slot

Zeg dus niet ‘Vlieseline’ tegen tasverstevigingen. Het onderwerp is niet sexy, maar je tas staat of valt ermee. Letterlijk. Omdat het voelen zoveel meer zegt dan woorden, hebben we staalkaartjes gemaakt voor alle onze tasverstevigingen. We hebben een Discovery doos gemaakt met 50 cm van alle (nieuwere) interfacings en stabilizers. Omdat we vermoeden dat je Vlieseline G700, Style-vil, Decovil Light en Decovil Heavy al kent, zitten deze niet in de discovery box. Ze zitten uiteraard wel in de bijgevoegde stalenkaartjes. Wil je een halve meter extra toevoegen, dan kan je deze uiteraard toevoegen als extra artikel.